Okända väsen av Tracy Chevalier

Det är tidigt 1800-tal och inom naturvetenskapen står man på tröskeln till flera viktiga upptäckter. Mary Anning överlever ett blixtnedslag som spädbarn och betraktas efter det som en ovanlig flicka, kanske ämnad för någonting stort. När Mary flera år senare upptäcker fossil i klipporna nära hemmet vaknar hennes vetenskapliga intresse till liv.
Men trots att Mary skickligare än någon annan förmår upptäcka de värdefullaste fossiler ses hon enbart som en medhjälpare till de manliga geologerna. Hon får utstå fördomar från det akademiska samfundet, elakt skvaller från sina grannar, och även smärtan i en förbjuden kärlek. Till och med naturen är ofta emot henne, med vinterstormar och laviner.
Lyckligtvis finner Mary en oväntad självfrände i den intelligenta Elizabeth Philpot, en ogift, välbeställd kvinna, som också är en hängiven fossiljägare. Trots skillnaden i ålder och bakgrund upptäcker Mary och Elizabeth i sin kamp för erkännande att vänskapen är deras starkaste vapen.

Kommentar
Tracy Chevalier tillhör en av mina favoritförfattare, och därför kastade jag mig över denna bok. Den är lika välskriven som hennes tidigare böcker, även om jag upplever språket i denna bok som en aning mer lättläst. Meningarna flyter på ett annat sätt än tidigare, jag kommer närmare karaktärerna. Ämnet som Chevalier behandlar, kvinnans situation i en mansdominerad värld, är oerhört intressant. Under tiden jag läste denna bok gick det även upp för mig att jag inte hade en aning om det naturvetenskapliga fält som boken behandlar. Jag hade aldrig hört talas om Mary Anning (som funnits i verkligheten) eller hennes upptäckter.

Trots att boken är mycket välskriven, karaktärerna intressanta och Lyme Regis klippa strand skildrad på ett mästerligt sätt lyckas denna bok aldrig riktigt gripa tag i mig. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Kanske är det mitt ointresse för fossiler och naturvetenskap som hindrar mig från att riktigt uppslukas av denna bok? Jag misstänker det. Boken är dock, vilket jag tidigare poängterat, mycket välskriven och otroligt lärorik. Okända väsen är en bok som jag rekommenderar, även om den inte lyckades fånga min fulla uppmärksamhet.
Betyg: 4 av 5

Fakta
Originaltitel: Remarkable Creatures
Förlag: Ponto Pocket
Antal sidor: 307
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Jag har träffats av blixten hela livet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s